Cloud-Native App Development
În prezent, dezvoltarea cloud-nativă este unul dintre cele mai populare scenarii de utilizare a cloud-ului. Cu toate acestea, noi, cei de la Itqsoft, observăm că multe întreprinderi au încă îndoieli cu privire la această abordare de adoptare a cloud-ului. În articol, doresc să ofer o explicație solidă a ceea ce sunt aplicațiile cloud-native, cum sunt create și implementate și ce le face atât de atractive pentru lumea modernă a afacerilor.
Ce este o aplicație cloud-nativ?
Aplicațiile cloud-native sunt construite în mod intenționat pentru a profita de flexibilitatea și scalabilitatea cloud și de multiplele servicii cloud (mesagerie, descoperire de servicii, AI, VR, IoT, știința datelor și altele) oferite de furnizorii de cloud.
De ce să construiți aplicațiile cloud-native?
Abordarea de cloud-nativă a dezvoltării de software ajută:
-
- Accelerați dezvoltarea și actualizările aplicațiilor pentru a ajunge mai repede pe piață.
- Păstrați o aplicație cu disponibilitate ridicată chiar și în cazul unor supraîncărcări sau al unei creșteri semnificative a numărului și complexității solicitărilor utilizatorilor.
- Reducerea costurilor de dezvoltare datorită utilizării serviciilor cloud.
- Economisiți costuri semnificative de operare prin plata doar pentru perioada în care serviciile și resursele cloud sunt închiriate.
- Accelerați business' capacitatea de a inovatie datorită accesului rapid la procesoare de înaltă performanță, servicii de analiză, servicii AI.
Cum să trecem la cloud-nativ?
Abordarea de cloud nativ presupune un set de decizii arhitecturale, de dezvoltare și operaționale care permit utilizarea adecvată a serviciilor și capacităților cloud. La Itqsoft , ne bazăm pe dezvoltarea aplicațiilor cloud-native pe următoarele practici:
Împărțirea unei aplicații în microservicii și folosirea acestora în recipiente
Pentru ca o aplicație să beneficieze de scalabilitate în cloud, de portabilitate ușoară și de capacitate ridicată, aceasta ar trebui să fie subdivizată în mici componente izolate. Astfel, noi proiectăm aplicații în cloud nativ ca un set de microservicii cuplate, microservicii centrate pe obiective, care funcționează independent și comunică între ele prin intermediul unor API-uri simple. Puteți vedea beneficiile arhitecturii bazate pe microservicii pe exemplul proiectului Itqsoft`s project on hotel self-service app development.
De asemenea, recomand împachetarea fiecărui serviciu în recipiente cu sistemul de operare și librăriile corespunzătoare. Utilizarea recipientelor ajută la reducerea complexității gestionării aplicațiilor distribuite și la simplificarea în continuare a scalabilității și portabilității acestora.
Eliminarea posibilității de intensificare a eșecurilor
Deoarece proprietarul unei aplicații bazate pe cloud nu poate controla infrastructura cloud publică, arhitectura aplicațiilor cloud-native ar trebui să fie proiectată pornind de la ipoteza că componentele pot eșua, iar eșecul acestora ar trebui să afecteze cât mai puțin activitatea celorlalte componente și a sistemului în ansamblu. Printre cele mai bune practici pentru reziliența aplicațiilor, pot numi ierarhiile structurate de servicii, scalarea dinamică și recuperarea automată.
Integrarea automatizată, testarea, gestionarea și monitorizarea infrastructurii
Automatizarea este esențială pentru sistemele complexe distribuite pentru dezvoltarea rapidă și îmbunătățirea continuă cu versiuni frecvente.Deoarece eforturile manuale sunt prea lente și predispuse la erori pentru a garanta această performanță, o automatizare robustă pentru o aplicație în cloud nativă ajută la menținerea unei aplicații bine testate, sigure, durabile și scalabile.
Exploatarea serviciilor cloud care aduc valoare
Utilizarea serviciilor cloud ajută la minimizarea eforturilor și costurilor de dezvoltare a unei aplicații. Furnizorii de cloud stabili oferă o multitudine de servicii disponibile, inclusiv sisteme de așteptare (AWS SQS), servicii de date gestionate (AWS RDS, Azure SQL Database), servicii de securitate (AWS LAM), servicii DevOps (AWS CodePipeline, Azure Pipelines). servicii de analiză a aplicațiilor (AWS Data Pipeline) și multe altele.
De asemenea, serviciile cloud fac accesibile inovațiile și creațiile. Conform unei cercetări recente efectuate de Flexera, IoT și Machine Learning se numără printre serviciile cloud cu cea mai mare creștere.
Ce limbaje sunt folosite în dezvoltarea aplicațiilor cloud-native?
Practic, orice limbaj de programare web poate fi utilizat pentru dezvoltarea de aplicații cloud-native. Cu toate acestea, suportul pentru concurență, algoritmii paraleli, structura compusă, programarea dinamică și reactivă, precum și cadrele pentru arhitecturi de microservicii vor reprezenta un plus semnificativ. De asemenea, este o practică obișnuită să se aleagă limbajul serviciilor cloud utilizate în cadrul proiectului. Sau de a adopta strategia policromată și de a utiliza un limbaj specific pentru un caz anume.
După cum arată experiența mea, pozițiile fruntașe în dezvoltarea în cloud aparțin .Net, Java, Python, Node.js și Golang, care sunt susținute în mod activ de principalii furnizori de cloud. Fiecare limbaj are propriile puncte forte în cazuri specifice, de exemplu, Golang poate fi utilizat pentru concurență, iar Java/Scala pentru procesele de streaming.
Încercați numai aplicații native în cloud rapide și eficiente
Am prezentat doar o privire rapidă asupra bazei aplicațiilor native în cloud. Mergând mai departe, crearea de aplicații cloud-native implică practici precum configurarea externă, monitorizarea stării de funcționare și a parametrilor, registrul de servicii și descoperirea serviciilor, programarea dinamică, implementarea multi-cloud și multe altele. Dacă nu sunteți sigur că echipa dvs. internă poate acoperi toate aspectele dezvoltării cloud-native, experții Itqsoft vor fi bucuroși să vă ofere asistență pentru dezvoltarea cloud-nativă profesională.