Proiectarea de Software în Cloud
Probleme de securitate a datelor din cauza izolării necorespunzătoare a utilizatorului
Dacă sunteți o companie producătoare de software, este posibil să vă confruntați cu probleme de securitate a datelor cu aplicația dvs. cloud în cazul unei izolări insuficiente a utilizatorilor în arhitectura cloud. O izolare defectuoasă a locatarilor poate duce la scurgeri de date între locatari, la amenzi din partea clienților în cazul încălcării securității datelor și la întârzieri în răspunsul aplicației.
Există numeroase modalități de a asigura o mai bună izolare a utilizatorilor în aplicația dvs. cloud, dar toate acestea au legătură cu proiectarea bazei de date a aplicației. Să ne concentrăm pe aceste două:
- Abordarea bazei de date pentru fiecare utilizator presupune că atunci când un nou utilizator este adăugat la platformă, aplicația creează o nouă bază de date pentru acesta (cu frontend și backend în continuare partajate între toți utilizatorii).Această abordare asigură faptul că utilizatorii dvs. au acces doar la bazele de date izolate și, în plus, permite backup-ul, recuperarea și migrarea ușoară a datelor. Cu toate acestea, această abordare nu se extinde atât de bine, așa că trebuie să vedeți în mod clar nevoile viitoare de scalabilitate ale aplicației dvs. pentru a fi siguri că aceasta este calea de urmat.
- În abordarea bazei de date comun, o aplicație cloud găzduiește toți utilizatorii într-o singură bază de date și atribuie fiecărui utilizator un ID unic. Fiecare înregistrare de date are o coloană de identificare a utilizatorului și, astfel, utilizatorii pot accesa numai datele care le sunt atribuite. Gestionarea facilă a resurselor este un punct forte al acestei abordări, deoarece baza de date împarte resursele de calcul și de stocare între toți utilizatorii, însă acesta este și motivul pentru care această abordare are în spate oportunități slabe de scalabilitate a aplicațiilor. De aceea, ea poate fi uneori modificată prin împărțirea bazei de date în bucăți și prin faptul că fiecare bucată conține datele unui singur utilizator.
Doriți să creați o aplicație cloud care să izoleze utilizatorii foarte bine?
ITQsoft este pregătit să proiecteze și să dezvolte aplicația dvs. cloud cu gândul la securitatea cibernetică și să vă ajute să identificați ce modalitate de izolare a utilizatorului este mai bună pentru proiectul dvs.
Performanță slabă a aplicației
Dacă se iau decizii greșite în etapa de proiectare a software-ului cloud, aplicația dvs. poate suferi în continuare scăderi de performanță cauzate de întârzierea mare a rețelei.
Această problemă este valabilă numai pentru dezvoltarea aplicațiilor cloud care utilizează IaaS, deoarece nu puteți influența întârzierea rețelei în niciun alt model de serviciu cloud. Așadar, în cazul în care aplicația dvs. este un ansamblu mare, cu o sarcină egală pe toate mașinile virtuale, în timpul proiectării aplicației, va trebui să utilizați un distribuitor de sarcină pentru a direcționa cererile în mod egal între mașinile virtuale, evitând supraîncărcarea acestora. Iar în cazul în care aplicația dvs. este construită folosind microservicii, va trebui să analizați modul în care funcțiile aplicației vor încărca mașinile virtuale respective și, astfel, să implementați un număr de mașini virtuale pentru fiecare funcție care să fie capabile să gestioneze sarcina în mod adecvat. Aceste măsuri asigură în mod normal o întârziere mai mică a rețelei și o performanță mai bună a aplicațiilor cloud.
Supraîncărcarea utilizatorilor din cauza capacităților de integrare neglijate
O integrare insuficientă între aplicații se poate manifesta printr-o activitate manuală redundantă pentru utilizatorii dvs. atunci când aceștia trebuie să treacă de la un sistem la altul. Pentru companiile de end-user, acest lucru înseamnă o productivitate scăzută a angajaților, iar pentru companiile de produse, înseamnă o satisfacție scăzută a utilizatorilor față de platforma lor și un grad ridicat de pierdere a clienților.
Există mult mai multe informații despre integrarea aplicațiilor, dar, de dragul simplității, să le rezumăm. Iată trei modalități prin care o aplicație cloud se poate integra cu alte sisteme:
- Printr-o structură arhitecturală suplimentară numită strat de integrare. Acesta execută transformarea datelor (pentru ca aplicațiile să "înțeleagă" structurile de date ale celorlalți), criptarea și transportul. Iată un exemplu de integrare a unei aplicații de tip single sign-on pe care am realizat-o folosind stratul de integrare a aplicațiilor.
- Prin intermediul unei infrastructuri middleware se creează special pentru a integra mai multe aplicații și platforme între ele. Aceasta este cea mai rentabilă strategie de integrare, dacă aveți deja infrastructura de middleware sau dacă intenționați să integrați multe dintre aplicațiile dumneavoastră în viitor (scrise o dată - utilizate de mai multe ori).
- Prin intermediul unei aplicații separate de integrare în cloud, cum ar fi acest proiect de integrare pe care l-am realizat pentru o companie de dezvoltare de software de 1 miliard de dolari. În această strategie, aplicația integrată funcționează ca un strat de integrare extern pentru toate aplicațiile care urmează să fie integrate.
Cea de-a treia este de obicei cea mai scumpă opțiune, la care companiile apelează dacă aplicațiile lor cloud nu dispun de capacități de integrare internă și nu există o infrastructură middleware matură. De aceea, în timpul etapei de proiectare a software-ului cloud, trebuie să înțelegeți nevoile de integrare viitoare a aplicației și să planificați stratul de integrare sau infrastructura middleware pentru a nu cheltui mai mult ulterior pe dezvoltarea aplicației de integrare.
Cheltuieli excesive pentru cloud
Aplicațiile în cloud oferă, de obicei, multă flexibilitate și scalabilitate. Cu toate acestea, este destul de ușor să ajungi să plătești o avere dacă aplicația ta nu a fost concepută ținând cont de modele rezonabile de consum de resurse.
Cred că consumul de resurse cloud trebuie optimizat la nivel de arhitectură. De exemplu, atunci când vă proiectați aplicația, trebuie să prevedeți utilizarea unor mecanisme care să vă permită să evitați plățile excesive în perioadele de criză și, în același timp, să permiteți gestionarea exceselor de sarcini. Scalarea planificată a resurselor și autoscalarea pot fi și ele mecanisme de acest tip (rețineți că trebuie să fiți precaut cu cel din urmă pentru a nu ajunge să plătiți mult mai mult decât v-ați aștepta). În plus, trebuie să vă construiți aplicația cloud astfel încât aceasta să fie orchestrată dinamic, iar containerele să fie programate și gestionate în mod activ.
Beneficiați de o aplicație cloud proiectată cu grijă
Proiectarea de software în cloud este baza pentru ca software-ul dumneavoastră să funcționeze fără probleme. Deciziile luate corect în această etapă vor face ca aplicația dvs. să se concentreze pe atingerea obiectivelor de afaceri, în loc să fie un obstacol cu amenzi constante pentru scurgerile de date, facturi mari pentru consumul de resurse cloud, cereri de satisfacție scăzută a utilizatorilor și scăderi constante ale performanței aplicației. În cazul în care nu sunteți sigur că vă puteți descurca singur cu proiectarea de software cloud fără a lua decizii greșite, luați în considerare oferta de dezvoltare nativă în cloud a ITQSOFT ca fiind un ajutor.