Dezvoltarea internă vs. externalizarea
Dezvoltarea internă
Extinderea unei echipe de dezvoltare software intern vă oferă un control mai mare asupra dezvoltării și un angajament puternic în cadrul echipei. Beneficiați de oameni de încredere care au o înțelegere cuprinzătoare a culturii corporative și a aspectelor specifice ale afacerii dvs. Cu toate acestea, trebuie respectate anumite condiții pentru ca acest lucru să funcționeze:
- Aveți la dispoziție timp, buget și resurse de management ample.
- Suficientă muncă după livrare sau alte proiecte în derulare pentru a angaja echipa mai târziu.
Avantajele în dezvoltarea internă
- Control total asupra proiectului. Aveți vizibilitate asupra progresului de zi cu zi, știți la ce lucrează angajații dumneavoastră și puteți reacționa prompt în cazul în care apar piedici în cale.
- O comunicare fără probleme.. Aceleași ore de lucru, discuțiile față în față și posibilitatea de a primi rapid feedback din partea companiei au ca rezultat o viziune comună asupra software-ului și un timp de reacție mai rapid al echipei de dezvoltare în implementarea modificărilor.
- Securitate îmbunătățită.. Datele dumneavoastră de afaceri nu sunt împărtășite cu părțile terță. Păstrați toate cunoștințele dobândite în timpul proiectului în interiorul companiei, ceea ce reduce la minimum șansele de scurgere de informații.
- Asistență nelimitată după livrare.. Echipa dvs. internă rămâne dedicată proiectului dvs. după livrare și este întotdeauna disponibilă pentru mentenanță suplimentară, remedieri de erori și actualizări la cererea dvs.
Dezavantajele dezvoltării interne
- Lansare lentă.. Angajarea unui developer durează, în medie, 30-35 de zile, iar sarcina este îngreunată datorită cererii mari de developeri. Trebuie să concurați cu alte companii și să oferiți condiții de lucru mai bune pentru a atrage talentele de top. Și nu trebuie să vă gândiți doar să obțineți specialiști calificați, ci și să vă asigurați că aceștia se potrivesc între ei prin abilități și personalitate pentru a fi eficienți ca echipă. Mai mult, vor avea nevoie de timp pentru a se familiariza cu stilul de lucru al fiecăruia înainte de a atinge niveluri ridicate de productivitate.
- Cheltuieli cu menținerea unei echipe interne și riscul de rotație.. Salariile, impozitele, asigurările, formarea și întreținerea infrastructurii IT sunt dificile pentru buget. În plus, nu aveți garanții că angajații dvs. nu vor pleca în mijlocul proiectului.
- Expertiza limitată.. În mod firesc, nu puteți aduna toate competențele și rolurile în echipa dvs. Cu toate acestea, este posibil să aveți nevoie de competențe suplimentare pe măsură ce proiectul se desfășoară, de exemplu, pentru a rezolva problemele apărute sau sarcini tehnice complexe. Va dura mai mult timp să le stăpâniți cu resursele existente (și, eventual, cu investiții în formare suplimentară) și va scădea viteza de dezvoltare.
Intern sau externalizat? Obțineți informații care să vă susțină decizia
ITQSOFT poate efectua o analiză de fezabilitate a dezvoltării interne vs. externalizate, cu calcularea TCO a ambelor opțiuni pentru cazul dumneavoastră particular.
Dezvoltare externalizată
În prezent, principalul motiv pentru externalizarea dezvoltării de software nu este doar reducerea costurilor. Tot mai multe companii caută să acopere nevoile complexe de dezvoltare prin externalizare. Este vorba despre optimizare: în loc să cheltuiască resurse vaste pentru a crește competențele necesare în interiorul companiei, acestea le pot obține imediat și la un cost mai bun.
Externalizarea se potrivește bine pentru startup-urile fără o dezvoltare consolidată și pentru întreprinderile non-IT care se îndreaptă spre transformarea digitală, unde timpul și bugetul nu favorizează extinderea departamentului IT cu o echipă de dezvoltare la scară largă. De asemenea, externalizarea ajută companiile de produse să accelereze timpul de lansare pe piață și să își extindă activitatea prin creșterea producției de dezvoltare.
Avantajele externalizării
- Acces la talente de top.. Nu sunteți limitat de locația dvs. geografică și puteți apela la toate talentele din lume pentru a găsi toate competențele de care aveți nevoie, inclusiv cele din tehnologiile recente și din domenii restrânse. În plus, puteți selecta locații care oferă un raport preț/calitate mai bun decât altele.
- Costuri reduse.. Nu aveți cheltuieli aferente dezvoltării interne legate de recrutare, salarii, retenție și multe altele.
- Lansare rapidă a proiectelor.. Obțineți o echipă asamblată ai cărei membri vor ști deja cum să colaboreze între ei din proiecte anterioare, astfel încât nu riscați să întâmpinați dificultăți de colaborare internă și nu trebuie să pierdeți timp cu selecția manuală a fiecărui angajat.
- Eforturi de gestionare reduse.. Obțineți o echipă autogestionată, ceea ce vă eliberează resursele pentru a vă concentra asupra activităților de afaceri de nivel înalt.
- Flexibilitate.. Este mai ușor de extins o echipă externalizată în funcție de nevoile dumneavoastră. Un furnizor se va ocupa de adăugarea specialiștilor potriviți în echipă atunci când proiectul crește și necesită mai multe resurse pentru a fi gestionat.
- Dezvoltare optimizată și rezolvare eficientă a problemelor.. Vă puteți conecta la procesele stabilite, multe dintre ele fiind deja automatizate și rafinate în conformitate cu cele mai bune practici (de exemplu, DevOps, CI/CD). În general, echipele unui furnizor au o experiență bogată în gestionarea provocărilor de dezvoltare, datorită diversității proiectelor la care au avut ocazia să participe. De asemenea, au acces la cunoștințele acumulate în interiorul companiei lor, ceea ce reprezintă un sprijin important în cazul apariției unor probleme sau a unor sarcini neconforme cu standardele.
Dezavantajele externalizării
- Mai puțin control asupra proiectului. Procesul de dezvoltare nu este la fel de transparent ca în cazul dezvoltării interne, ceea ce poate pune sub semnul întrebării performanța furnizorului.
- Posibilitatea unor lipsuri de comunicare..Diferențele de fus orar, diferențele culturale și cunoștințele insuficiente de limba engleză pot deveni o barieră în calea unei colaborări eficiente.
- Posibilitatea unei încălcări a confidențialității.. Împărtășirea informațiilor de afaceri poate prezenta unele riscuri care decurg din factorul uman, precum și mijloace de comunicare nesigure.
Prezența sau absența riscurilor legate de externalizare depinde de furnizorul pe care îl alegeți. Vă recomand să evitați furnizorii cu cele mai mici prețuri - aceasta este o economie pe termen foarte scurt, care este posibil să aducă consecințele nedorite discutate mai sus. Este mai bine să vă concentrați pe obținerea unui raport calitate-preț: alegând un furnizor mai bine stabilit, este posibil să plătiți mai mult (totuși mult mai puțin decât pentru o echipă internă), dar să obțineți economii pe termen lung datorită calității bune a muncii sale.
Deci, ce să alegeți?
Principalii factori care trebuie luați în considerare atunci când decideți între dezvoltarea internă și cea externalizată sunt timpul și bugetul de care dispuneți și complexitatea software-ului care urmează să fie dezvoltat.
Cu toate acestea, dacă doriți să combinați avantajele ambelor abordări, puteți încerca una dintre strategiile hibride:
- Dezvoltați un MVP cu o echipă externalizată și apoi creșteți treptat echipa internă pentru evoluția și întreținerea ulterioară.
- În cazul în care aveți deja o echipă de dezvoltare sau un departament IT, puteți încerca alte modele decât externalizarea completă - o echipă dedicată sau extinderea personalului. Cu aceste modele, puteți păstra activitățile de dezvoltare de bază la nivel intern, beneficiind în același timp de externalizarea activităților de rutină sau, dimpotrivă, a unor domenii restrânse de dezvoltare.
Dacă vă decideți să profitați de avantajele externalizării, fie prin externalizare completă, fie printr-o strategie hibridă, echipa noastră de la ITQSOFT este gata să vă ajute, lăsați-ne un mesaj.